Copy
Stichting Ik Wil, Nieuwsbrief februari 2019
View this email in your browser

Cohesie in de wijk

Het is maandag 11 februari 2019. Ziya zit te werken in de huiskamer van de stichting en vraagt terloops aan mij: “Franci, zou jij een voorwoord willen schrijven voor de nieuwe nieuwsbief van Stichting Ik Wil ?” “Euh? Wat zeg je, een voorwoord? Oeps, daar moet ik toch even over denken hoor, Ziya. Je overvalt me!” In gedachte vraag ik me af: kan ik dit wel? Dan zie ik in gedachten het affiche in het flex lokaal, met hierop de vrijgevochten uitspraak van Pipi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”, dit geeft me goede moed en ik zeg tegen Ziya: “Ja, ik wil wel een voorwoord schrijven”.

Sinds kort ben ik als vrijwilligster betrokken bij de naailes op de maandagochtend en maak ik de stichting van binnen uit mee. Het bruist hier van het leven! In gedachten vergelijk ik de stichting (of eigenlijk de mensen binnen de stichting) met Pipi Langkous: vernieuwend, ondernemend, onderzoekend, ondersteunend, avontuurlijk, stimulerend, openstaand voor, samen sterk, samen doen, rijk aan ideeën, vrijgevochten, optimistisch en vooral een warm en open onthaal. Al deze eigenschappen hebben een gemene deler: Het doel om te verbinden! En dat is zo belangrijk!

In onze buurt leeft iedereen zijn leven, langs elkaar maar niet mét elkaar. De vele verschillende nationaliteiten kijken naar elkaar en leven hun leven achter hun voordeur. Er is een grote behoefte aan cohesie en dan is daar de stichting! Als buurtbewoner kijk ik met bewondering naar de stichting en de ontwikkeling van hun activiteiten die de buurt voor veel mensen leefbaarder maken. Ik hoop dat we nog een hele tijd actief kunnen zijn binnen de verbindende stichting zodat de verbindende kracht van de stichting zich als een olievlek verspreidt over de stad en verder!

Franci van Dongen

Inburgeren bij inburgeringsbureau Basten Trainingen en meedoen bij de stichting!

Op maandag 18 februari is er een groep inburgeraars gestart met het inburgeringsonderdeel “Orientatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt” (ONA). 8 weken gaan ze in de avonduren les krijgen van Ona-begeleider Ihsan de Jong. Hij gaat ze begeleiden bij hun opdrachten en het inleveren van hun resultaatkaarten. 

Tegelijkertijd worden ze begeleid in hun Arbeidsmarktorientatie middels stage of vrijwilligerswerk. Sommigen van hen kunnen dit bij de stichting in de sociale basis uitvoeren. Op een zeer praktische wijze kunnen ze theorie in een veilige vertrouwde omgeving toepassen waar coördinatoren en kartrekkers aanwezig zijn. Deelnemers Ghada en Lena hebben al aangegeven in de huiskamer als gastvrouw de lunches en bezoekers te willen ontvangen. Hiermee leren ze de taal gecombineerd met vrijwilligerswerk en participatie. Maher werkt inmiddels bij fietsenbedrijf Cottonwave international, Rawan loopt stage bij een supermarkt in de Kruisstraat, Faten doet vrijwilligerswerk bij het Jongerenhuis, Miyar werkt bij de Action en Sameer is gastheer bij het Haraka café. 

Veel succes toegewenst Maher, Sameer, Faten, Miyar, Ghada, Lena en Sameer!

Uitgelichte activiteiten

Vacatures
Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die iets voor ons kunnen betekenen. Er zijn meerdere vacatures waarvoor wij mensen zoeken. Zou jij het bijvoorbeeld leuk vinden om in de huiskamer bezig te zijn? Of wil je liever iemand ondersteunen met het leren van de Nederlandse taal? Of zou je ons willen ondersteunen met het bijhouden van de website? 

Deze vacatures en nog vele andere hebben we in de aanbieding. Loop binnen in de huiskamer en vraag naar meer informatie!
Schilderen
Vind jij het leuk om te schilderen? Of wil je juist leren wat alle ins en outs zijn? Kom op maandagavond of op dinsdagmiddag naar de schildergroep. Hier krijg je ondersteuning vanuit de groep bij het maken van jouw eigen kunstwerk. 

Maandagavond van 17.30 uur tot 19.30 uur
Dinsdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur

En verder...

Aanpassing in onze openingstijden
Voortaan ben je van harte welkom bij de stichting op maan- tot en met donderdagen tussen 09.30 uur en 16.00 uur. Je kunt de huiskamer binnen lopen en hier word je koffie of thee aangeboden. Je kunt ook terecht in de huiskamer met vragen zoals: Wat doet de stichting? Wat kun je doen als vrijwilliger? Of welke activiteiten zijn er waar ik aan kan meedoen? De vertrouwenspersonen, vrijwilligers en aanspreekpunten zijn er om je te woord te staan.

Lang leve de schone aarde
We zijn bezig met het schoon en gezond houden van de aarde. Hiervoor heeft ASML een afvalbeleid opgesteld. In de gang boven en beneden staat een 'afvalstraatje' hier kun je tuinafval, plastic, restafval en papier in gescheiden houden. De verschillende groepen binnen de stichting kunnen dan - onder leiding van de kartrekkers - zelf verantwoordelijkheid nemen en het afval apart houden. Het is mooi om te zien hoe op deze manier iedereen bijdraagt aan de recycling van de materialen. 
Instagram van Wijkagenten Woensel Zuid
Sinds kort gebruiken onze wijkagenten Instagram en kun je hen hierop volgen. Het doel van de wijkagenten is om via social media meer in contact te komen met de wijkbewoners. De gebruikersnaam is: wijkagenten_woenselzuid

Weer een succesvolle match door Samen voor Eindhoven!
Wij willen Bleckmann, Fashion & Lifestyle Logistics bedanken voor het doorgegeven van hun bureaustoelen. Ze hebben een fijne plek gekregen in ons kantoor. Hierdoor kunnen wij nog prettiger werken. Claire willen we bedanken voor dat ze aan ons heeft gedacht. Dit was weer een mooie match via Samen voor Eindhoven (www.samenvooreindhoven.nl). Waar profit samenwerkt met non-profit. Samen meer.

In the picture! Nevzat.

In deze rubriek zetten wij graag een van onze mensen in het zonnetje. Deze keer hebben we gekozen voor iemand die alweer een hele tijd bij ons rondloopt en de schilderlessen verzorgd. Hij draagt met plezier bij aan de werken van de deelnemers en geniet hier ook van. Het was dus eens tijd dat we hem in the picture zouden zetten!

Wie ben jij?
Mijn naam is Nevzat Demir en ik ben geboren in Turkije. Hier was ik lasser voor bouwfabrieken. Deze fabrieken maakten wij niet van beton, maar van ijzer. Ik heb dit werk zes jaar gedaan en toen moest ik twee jaar in militaire dienst. Toen ik hiermee klaar was ben ik in 1989 naar Nederland gekomen. De eerste twee weken hier zat ik alleen maar thuis en dit vond ik niet leuk; ik was gewend om te werken en bezig te zijn. Ik vond werk in Geldrop als lasser, dit heb ik vijftien jaar gedaan. Daarna heb ik nog zes jaar op een andere afdeling gewerkt om montages te maken, hier las hier o.a. de bouwtekeningen.

Hoe ben je bij de stichting terecht gekomen?
Ik ben ziek geworden en ben toen ook in therapie gegaan. Ik merkte dat ik graag weer iets wilde doen, want nu zat ik weer voornamelijk thuis. Ik hoorde dat er een techniekatelier was geopend bij de stichting en dit interesseerde mij wel. Hier heb ik een paar maanden meegedaan. Leyla Soysal had toen gezien dat ik mij ook bezighoudt met schilderen en zij wilde een schildergroepje op zetten. We zijn toen met een klein groepje gestart in Boeday. Ik ben zelf niet speciaal naar een kunstacademie geweest. Ik heb vooral veel zelf opgezocht en het mijzelf geleerd. Je hoeft niet perse naar school om dingen te leren en hierin goed te worden.


'Dit is een voorbeeldstichting voor anderen.'



Wat doe jij voor de stichting?
Op maandagavond en dinsdagmiddag ondersteun ik mensen bij het schilderen. Ik zie mijzelf ook niet als de leraar van deze groep. Ik wil er vooral zijn om de mensen te ondersteunen bij het maken van hun eigen schilderijen. Op dit moment zijn er veel mensen die meedoen aan deze schilderlessen, vandaar ook dat we nu een tweede groep zijn gestart. Mij interesseert vooral het maken van schilderijen over de natuur en het dorpsleven in Turkije. Ondanks dat ik deze plekken niet in het echt zie, kan ik mij helemaal verplaatsen alsof ik daar dan echt ben. En daarna laat ik mijn geest de vrije gang gaan en zo ontstaat het schilderij. Het is voor mij dan ook een soort therapie om hiermee bezig te zijn. Ik voel dan enorme rust.

Wat vind je het bijzonderste moment binnen de stichting?
Als ik iemand een paar maanden heb ondersteund bij het maken van een schilderij en langzamerhand komt het eindresultaat in zicht. En om dan dat proces te zien hoe iemand trots en blij wordt op wat hij/zij heeft bereikt, is voor mij iedere keer weer een bijzonder en mooi moment. Voor mij is het belangrijk om bij te dragen aan mensen en dat ik dat op deze manier kan doen doet mij plezier. 

Wat zijn jouw dromen met betrekking tot de stichting?
Als we gaan verhuizen naar een ander gebouw dat er een aparte ruimte is voor onze schildergroep. We willen soms aan grote projecten werken, maar kunnen onze doeken niet overal kwijt. Ik zie ook hoe fijn het is voor mijzelf en de anderen om vaker hiermee bezig te zijn. Ik geniet ervan dat ik een plek heb om naartoe te gaan, bezig te zijn en tot rust te komen.

Ons werk wordt onder andere mogelijk gemaakt door:

Facebook
Twitter
Website Stichting Ik Wil
YouTube
Instagram
Copyright © 2019 Stichting Ik Wil, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp