Copy
Se nyhedsbrevet i din browser

Vi er en del af noget større

Af sognepræst Sarah Krøger Ziethen

”Nogle gange har mine handlinger konsekvenser langt ud over, hvad jeg havde forestillet mig. Det tog mig en del år at forstå, at det er sådan, for det er ikke intuitivt, at den vittighed, jeg deler med mine venner, kan være medvirkende til stor smerte for mennesker, som jeg aldrig kommer til at møde”. Sådan skrev Lars Gustav Lindhardt i en af sine fine refleksioner i avisen den anden dag. Jeg sad ude i haven og læste den, da min søn kom løbende og fortalte at Christian Eriksen (en fodboldspiller) var faldet om på banen. Umiddelbart blev jeg ikke særligt rystet, for i vores branche oplever vi voldsomme fortællinger gang på gang. Men jeg blev alligevel nysgerrig og fulgte den gode fodboldspiller i de næste par dage.

Og jeg må sige, at jeg er gået fra at betragte fodbold som en pengemaskine (absurde priser for en fodboldspiller, absurde lønninger når man tænker på verdens tilstand generelt) til at se det som mere end det. Faktisk kan man sige, at i de øjeblikke, timer og dage der fulgte, har vi set, at fodbolddrengene er en del af noget større. Og med dem også os. Vores kollektive ”vi” er en del af noget større.
Og mens spillerne slog kreds om den faldne medspiller, beskyttede ham mod medierne og alle de nysgerrige blikke, var der flere der foldede hænderne. Blandt de 15.000 tilskuere er der flere, der har fortalt, at de følte det var det eneste de kunne gøre. Bede. Bede til den Gud, som mange af os ikke har brug for at vende os til ret tit. Til den Gud, der kommer når hele verden holder vejret og venter i spænding! Bede til Gud.

Da beskeden på storskærmen forløste spændingen, og folk på stadionet vidste at Christian havde det godt, flettede fingrene sig ud. Måske havde Gud været der og grebet ind. Det ved jeg ikke, for jeg ved ikke hvordan Gud griber ind, når en fodboldspiller falder om under en landskamp (og heller ikke ret mange andre gange). Men jeg ved, at landsholdet viste, at de var der for hinanden – og for hinandens kære. Jeg så, at publikum var der for hinanden – og for hinandens kære. Jeg hørte, at fodboldspillere fra modstandernes hold jublede for hans liv. Jeg blev fortalt, at klubber langt væk og spillere der ikke kendte ham, sendte hilsner og gode tanker.

Jeg mærkede – og det tror jeg alle gjorde og stadig gør – at troen, håbet og kærligheden satte sig igennem på tværs af alt det, der ellers skiller i fodbold. Vi er en del af noget større, som DBUs slogan lyder. 
Lars Gustavs ord dukker derfor op igen. At det vi gør, har konsekvenser langt ud over vores forestillingsevne. Det gælder i fodbold. Det gælder i krig. Og det gælder i kærlighed. Christian Eriksens hjertestop i Parken mindede os alle om, at livet er skrøbeligt – og mens det var allermest skrøbeligt stod vi sammen, i tro, håb og kærlighed. 
Måske kan vi lære noget af denne traumatiske oplevelse, som vi kan tage med ind i vores egne liv. Der hvor traumerne ikke er så store, men hvor livet alligevel er skrøbeligt, og hvor alt liv er værdifuldt. Ikke bare vores eget liv, men livet for mennesker, der har venner og familie, der indgår i relationer på kryds og tværs af landegrænser, religion og etnicitet. I Parken, i hele landet og ud over landets grænser mærkede vi hvor tæt forbundne vi er som mennesker. Jeg håber at den følelse vil følge med os, når vi møder hinanden og vores naboer, hvor de end måtte komme fra og hvilke traumer de end har med i bagagen. At vi er en del af noget større.

Kasper Hjulmand, landsholdstræneren, som har viet sit liv til at få landsholdet til at vinde, reflekterer efterfølgende:” Vi blev mindet om, hvad det vigtigste i livet er”. 
 
Læs nyhedsbrevet her

SOMMERKONCERT // MICHAEL MIN KNUDSEN

OM MICHAEL MIN KNUDSEN //
Michael Min Knudsen er organist ved Roskilde Domkirke. Han modtog sin første musikundervisning i domkirkens drengekor og har siden studeret ved musikkonservatorierne i København, Esbjerg og Lübeck. Michael er grundlægger og leder af domkirkens frivillige Voksenkor. Han er desuden passioneret harmoniums-spiller og ejer af et fint historisk instrument, som han også lejlighedsvis bruger til koncerter i domkirken.

OM ANNA OLESEN//
Anna Caroline Olesen, mezzosopran, er uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium af Henriette Bonde-Hansen. Anna har sunget flere solistparter i oratorier og messer ved koncerter i både ind og udland, blandt andet som solist i Mozarts c-mol Messe med Danmarks Underholdningsorkester ved koncerten i Roskilde Domkirke i 2019.
Anna har siden 2017 været fast medlem af DR KoncertKoret. Foruden at assistere i de førende ensembler herhjemme, herunder DR Vokalensemblet, Theatre of Voices og Ars Nova, har hun desuden flere gange sunget med det tyske solistensemble Phønix16. Især den ny vokalmusik interesserer Anna, hun har senest optrådt med Luciano Berios store a capella værk ”Sequenza III” og skal i den kommende sæson medvirke i flere projekter med nyskrevet musik.

Det koster 50 kr. at deltage, som betales med kort eller kontanter i våbenhuset ved ankomst. Yderligere kan der købes partout-billet til alle sommerkoncerterne for 500 kr. Billetter kan ikke reserveres på forhånd.

Hver torsdag i sommermånederne ser programmet således ud:
19:30 dørene åbnes
20:00 velkomst og introduktion til programmet
20:15 koncert
21:15 koncerten slutter

- Husk Coronapas og gyldig ID.

Kirkevandring søndag den 27. juni kl. 11.30 

i det smukke park- og skovområde omkring Ledreborg Slot
 
I samarbejde mellem Roskilde Domkirke og Roskilde Pilgrimsforening inviteres til en kirkevandring i park- og skovområdet omkring Ledreborg Slot. Netop på det tidspunkt udfolder området sig i al sin blomsterpragt og danner en smuk ramme for en naturoplevelse i fredfyldte omgivelser. Vandringen er på ca. 6. km og afsluttes med en kort andagt. Her har fruen på Ledreborg, Silvia, inviteret os til at afholde en andagt i den smukke kirke på Ledreborg Slot kl. ca. 14.30. Vandringen ledes af sognepræst ved Domkirken, Sarah Ziethen.
 
Kirkevandringen skal ses som en mulighed for at kombinere fysisk udfoldelse med en eftertænksom vandring over et angivet tema. Det er således ikke en almindelig spadseretur men en vandring med et kirkeligt og åndeligt fokus under Guds åbne himmel. Ved vandringen vil der være en særlig opmærksomhed på skaberværket som en kilde til forundring, glæde og taknemmelighed.
 
Vi mødes foran Domkirken kl. 11.30. Herfra går vi samlet via Weisegangen ned til parkeringspladsen ved Gustav Wieds Plads, hvorfra vi i private biler kører til parkeringspladsen for enden af Ledreborg Allé ved indgangen til Ledreborg Slotspark.
 
Det forventes, at deltagerne er i normal god fysisk form til en sådan vandring. Husk at medbringe en madpakke, passende fodtøj og påklædning og evt. regntøj.
 
Tak, om nogle af jer vil stille bil til rådighed, så andre deltagere kan køre med.
 
Tilmelding til tidligere sognepræst Paul Kofoed Christiansen på mail: pkc.roskilde@gmail.com eller mobil: 21201985.
 

Sommeromvisninger

Tid: Hver mandag og onsdag kl. 13 i juni, juli og august. Varighed 30 min. Start: På bænkene lige indenfor. Billetter: Gratis, når entré er betalt. Max 20 personer. Man kan ikke reservere, men melder sig ved billetsalget.
Se kalenderen her
Besøg os på Facebook
Send os en mail
Besøg vores hjemmeside
Instagram
Roskilde Domsogn
www.roskildedomkirke.dk
post@roskildedomkirke.dk


Domkirkestræde 10
4000 Roskilde
Tlf. 46 35 16 24


Afmeld nyhedsbrev    Ret dine oplysninger