Copy
Nieuwsbrief 70

zwartkeellijster - Benjamin Simmelink
 
Dat was het dan, 2020. Een bewogen jaar. Ook voor Waarneming.nl. Want jullie hebben een recordaantal van 10,7+ miljoen waarnemingen doorgegeven. In 2019 zagen we 27.929 actieve waarnemers en dit jaar maar liefst 45.863 actieve waarnemers. Dat maakt ons gelukkig. We doen ons stinkende best om in 2021 opnieuw te innoveren op het gebied van kunstmatige intelligentie. We hopen namelijk stappen te zetten om geluidsherkenning mogelijk te maken. Bovendien ligt de ontwikkeling van de site en onze mobiele applicaties niet stil. In 2021 wordt het platform opnieuw beter voor zowel de beginnende als de ervaren natuurliefhebber. 

Morgen begint het nieuwe jaar en dat betekent voor veel waarnemers de start van een nieuwe jaarlijst. Januari is een uitstekende maand om bijvoorbeeld watervogels en korstmossen te ontdekken. Neem dus vooral je verrekijker en/of loep mee als je morgen gaat wandelen. Laten we in 2021 samen op een verantwoorde wijze van de biodiversiteit genieten. Alvast een gelukkig nieuwjaar namens het hele Waarneming.nl team.

Foto's in december


Hieronder een selectie van foto's die jullie het hoogst hebben gewaardeerd in de afgelopen maand. Daar zitten zoals altijd echte parels tussen. Onder de foto's vind je de soortnaam en de fotograaf. De soortnaam is aanklikbaar voor een ieder die meer informatie zoekt.  

In de vorige nieuwsbrief stond een prachtige foto van een bruine boszanger. Daar stond echter de niet de juiste naam bij vermeld. Deze foto is niet gemaakt door Hugo Wieleman maar door Harry Kuipers.
 
Wij plaatsen enkel foto's van waarnemers die daar toestemming voor geven (zie Nieuwsbrief 43). Op Waarneming.nl staan foto's met een hogere waardering of meer views. Deze gebruikers hebben hun fotomateriaal echter afgeschermd voor gebruik door derden.

Zeldzame vogels december 2020


In dit artikel vind je een overzicht van enkele zeldzame en zeer zeldzame vogelsoorten die in december 2020 zijn gezien. Niet alle soorten zijn opgenomen. Zo nu en dan ontbreekt een foto/geluidsopname of een omschrijving die bruikbaar is. Dat betekent niet dat deze ontbrekende waarnemingen onbetrouwbaar zijn.

Klik op de soortnaam om de soortpagina te bekijken en klik op de datum om de desbetreffende waarneming te zien. In dit overzicht gebruiken we de taxonomische IOC volgorde met de evolutionair gezien 'oudste soorten' eerst en de 'meest recente' het laatst.

Geniet mee, wees jaloers en laat je vooral motiveren om zelf op pad te gaan. Er valt genoeg te ontdekken!

Amerikaanse smient - Mereca americana | 8 december | Reeuwijksche plassen (ZH)
Op 8 december werd net na 13:00 uur een Amerikaanse smient ontdekt op de Reeuwijksche Plassen - Surfplas. De vogel was slechts 1 dag aanwezig en werd door 12 waarnemers gezien. De eend zat tussen de duizenden smienten en was moeilijk te vinden. De Amerikaanse smient dwaalt regelmatig af naar Europa. Omdat het onderscheid tussen vrouwtjes van Smient en Amerikaanse Smient lastig is, worden vrijwel uitsluitend mannetjes waargenomen. 

Kleine topper - Aythya affinis | 22 december | Ketelmeer (FL)

Ringsnaveleend - Aythya collaris -  ♂︎ | 16 december | Beppegat (GR)

Koningseider - Somateria spectabilis - ♂︎ - | 18 t/m 25 december | Vlieland (FR)
Een prachtig mannetje werd op 18 december ontdekt door Erik van Winden op de Waddenzee net buiten de haven van Harlingen. In september zat ook een koningseider in Nederland (Texel). Dat was echter een mannetje in eclipskleed. De vogel werd in december door slechts 9 waarnemers ingevoerd. Ondanks het prachtige kleed is de soort op open zee moeilijk te vinden. De koningseider broedt langs de noordelijke arctische kusten van Europa, Noord-Amerika en Azië, behalve IJsland en Scandinavië waar mogelijk sporadisch wordt gebroed. In de winter verder zuidelijk tot Noordwest- en Noordoost-Amerika, de eilanden ten noorden van het Verenigd Koninkrijk, IJsland tot het Kamtsjatka-schiereiland, Noordoost-Rusland.
 

Koningseider - Hans Groot
 
Kleine geelpootruiter - Tringa flavipes | 6 t/m 20 december | Maastricht (LI)
Een soort die voor het eerst in 1964 in Nederland werd gemeld. Toch was dit de eerste kleine geelpootruiter voor de provincie Limburg. Dit was de 53e kleine geelpootruiter die in Nederland werd gezien. De soort broedt in noordelijk Noord-Amerika en overwintert van zuidelijk Noord-Amerika tot in zuidelijk Zuid-Amerika. De soort behoort tot de meest voorkomende nearctische steltlopers in westelijk Europa.
 

Kleine geelpootruiter - Karl, van Overloop

Zwarte zeekoet - Cepphus grylle | 4, 28 t/m 31 december | ZH en FR

Mongoolse pieper - Anthus godlewskii | 5 t/m 15 december | Kwade Hoek (ZH)

Zwartkeellijster - Turdus atrogularis | 6 t/m 8 december | Utrecht (UT)

Humes bladkoning - Phylloscopus humei | 1 t/m 31 december | Provincies: GE en ZH

Bruine boszanger - Phylloscopus fuscatus | 1 t/m 31 december | Provincies: ZH, FL, NH, FR

Ondanks al deze zeldzame waarnemingen willen we waarnemers nogmaals wijzen op de richtlijnen van het RIVM. Vermijd drukte, houd 1.5 meter afstand en draag een mondkapje. Wissel geen materiaal uit en gebruik je eigen optiek.

Nieuwe versie beeldherkenning


De technologie achter onze automatische beeldherkenning 'Nature Identification API' (NIA) zit verwerkt in Waarneming.nl en de mobiele applicaties (ObsIdentify, iObs, ObsMapp). Recent is NIA weer wat slimmer geworden. Het systeem herkent nu >6.000 soorten meer dan voordien.

Bovendien is NIA voor de determinatie van bepaalde soorten iets voorzichtiger geworden. We zetten nog even enkele tips op een rijtje om je foto's bij het invoeren zo geschikt mogelijk te maken voor de beeldherkenning.

  • Duidelijke en scherpe foto's worden veel beter herkend dan foto's van slechte kwaliteit.
  • Probeer een foto steeds voldoende bij te snijden, zodat het te identificeren object er zo duidelijk mogelijk zichtbaar is.
  • Blijf kritisch tegenover de suggesties die het systeem doet. De automatische herkenning is een superhandig hulpmiddel, maar is niet feilloos.

Nieuwe boeken

 
Libellen in Overijssel (ISBN: 9789050117739)
Uitgeverij: KNNV Uitgeverij - bestel | prijs: 34,95 euro
348 pagina's en 30 x 30 cm

In Overijssel zijn de meeste libellensoorten te vinden. Niet voor niets trekt Overijssel jaarlijks een groot publiek. ‘Libellen in Overijssel’ is een prachtige uitgave voor iedere natuurliefhebber die al wandelend de libellen en het landschap wil ontdekken.

In deze rijkelijk met briljante foto’s geïllustreerde uitgave worden alle in de ‘tuin van Nederland’ voorkomende libellensoorten voor het voetlicht gebracht en beschreven. Aan de hand van verspreidingskaarten is te zien waar ze voorkomen.

Het uitgangspunt is om de lezer te verlokken naar buiten te gaan, de libellen op te zoeken en ervan te genieten. Vandaar dat er speciale libellenroutes worden gepresenteerd waarlangs al dat moois te vinden is.

  • voor beginnende en gevorderde libellenliefhebbers
  • verspreidingskaarten en briljante foto's
  • speciale libellenroutes om de soorten te ontdekken


Zeezoogdierengids van Europa (ISBN: 9789050117463)
Uitgeverij: KNNV Uitgeverij - bestel | prijs: 24,95 euro
208 pagina's en 15 x 21 cm

Zeezoogdieren van Europa behandelt 41 soorten walvissen, dolfijnen en bruinvissen (Cetacea) en 9 soorten zeehonden uit het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan (van de Kaapverdische eilanden in het zuiden tot Spitsbergen in het noorden), de Middellandse, Kaspische en Zwarte Zee.

Geschreven en geïllustreerd door een topteam van ervaren biologen en fotografen is 'Zeezoogdieren in Europa' een onmisbare gids voor iedereen die geïnteresseerd is in het zeeleven in deze regio. Deze gids behandelt voor elke soort de belangrijkste kenmerken en de verschillen met gelijkende soorten.

  • 41 soorten walvissen, dolfijnen, bruinvissen en 9 soorten zeehonden
  • de enige zeezoogdierengids voor Europa
  • meer dan 450 foto's, kaarten en tekeningen
  • waar en wanneer te zien?

Overzichtelijke kaarten brengen in beeld waar en wanneer de kans op het zien van soorten het grootst is. Ook zijn hotspots aangegeven.

 

European Breeding Bird Atlas 2
Uitgever: Lynx  Edicions en EBBC - bestel | 89.99 euro
1000 pagina's en 24 x 31 cm

Meer dan 20 jaar na de publicatie van de eerste European Breeding Bird Atlas is dit boek de meest up-to-date informatiebron over verspreiding, algemeenheid en verandering van vogelpopulaties in Europa.

Een enorme inspanning van de European Bird Census Council en zijn partnerorganisaties uit 48 landen hebben dit mogelijk gemaakt. In totaal droegen ongeveer 120.000 veldwerkers gegevens bij aan de atlas, voornamelijk van 2013 tot 2017. Als zodanig vormt dit project een van de grootste citizen science-projecten over biodiversiteit ooit.

Dit boek bevat informatie over alle soorten waarvan is gemeld dat ze in de onderzoeksperiode broeden. In totaal worden 556 soorten behandeld met een volledig eigen hoofdstuk inclusief kaarten, tekst en een illustratie. Volledige soortenverslagen omvatten kaarten van 50 × 50 km, gemodelleerde verspreidingskaarten met een resolutie van 10 × 10 km (voor 224 broedvogels) en veranderingskaarten (waarin de huidige verdeling wordt vergeleken met die welke 30 jaar geleden is verkregen). Al deze gegevens documenteren de toestand van de Europese broedvogels met behulp van wetenschappelijke benaderingen met als uiteindelijk doel het effectief behoud van vogels en hun leefgebieden aan te moedigen.

22 januari weer op voorraad.

Waarnemer van de maand: Gert Veurink

 

Lijstjes lijstjes lijstjes!

 

Het is het eind van het jaar, De top 2000 (voor mij liever de Kink1500), jaarlijsten, belangrijkste nieuwsgebeurtenissen (wat zou dat nou zijn dit jaar?), meest invloedrijke mensen, maar ook op Waarneming.nl natuurlijk!  Jaarlijsten, maandlijsten, levenslijsten, provincielijsten, big days etc. Ook ik vind het leuk. Ik ben daarbij niet zo erg competitief. Ik hoef niet meer dan een ander, maar wil vaak wel zoveel mogelijk soorten zien als ik eenmaal begonnen ben. Ik ben stiekem een soort verzamelaar. Niet letterlijk, ik neem niets mee, meer als spaarkaart. Alle libellen, alle sprinkhanen alle orchideeën, alle bremrapen, alle reptielen, etc., Ik verzamel ze allemaal. 
 

Daarbij kijk ik alleen naar de grenzen van Nederland en de Wereld (dat valt dus best mee!) Provincie- of stadslijsten boeien me minder, met jaarlijsten heb ik helemaal niets. De gedachte dat ik een indrukwekkende vogellijst zou kunnen opbouwen heb ik al enige tijd opgegeven. Ik rijd nog wel eens naar een nieuwe of zeldzame vogel, maar vind het steeds minder leuk om met 500 man naar dezelfde vogel te kijken. Wel vind ik het leuk om even te wachten en een week later te gaan op een moment dat het beter uitkomt. Vaak is de vogel dan gevlogen. Dat geeft niet. Verder geniet ik nog altijd heel erg van de vogels om me heen en ga ik elk jaar in januari nog wel een dagje naar de Delta en in de trektijd vaak een dagje naar Zeeland. Vogels blijven mijn eerste en grote liefde. 
 


Zeer zeldzame wesp, Argogorytes fargeii en goudwesp, Chrysis fulgida

 

Tussen maart en oktober is er zo bijzonder veel te doen dat ik er het meest van geniet om met enige regelmaat een dag verlof in mijn agenda prikken en dan gewoon ga struinen door een mooi gebied en dan wel te zien wat ik tegenkom. Zuid-Limburg is bijvoorbeeld geweldig voor insecten en planten. Ook vind ik het mooi om naar een specifieke soort te zoeken waarvan je weet dat-ie zou moeten kunnen. Ik doe dat met veel plezier alleen, nóg leuker is met anderen. Het sociale aspect is daarbij zeker ook belangrijk. Heerlijk om de hele dag naar buiten te gaan met ons gezin (Conny, Roan en Tygo, die stukken scherper zijn dan ik) of met Joram, Alex, Theo, Tom, Joey en/of anderen. Mooie dag van maken en ergens bourgondisch lunchen en elkaar foto’s laten zien en een toplijstje van de dag maken, ik weet weinig dingen die ik leuker vind.

 

Ieder jaar maak ik aan het eind een digitale nieuwjaarskaart met foto’s van waarnemingen die ik in het afgelopen jaar in Nederland heb gedaan. Ik ben geen topfotograaf, maar de foto’s zijn goed genoeg om me niet te schamen en ik doe door het jaar heen toch een hoop leuke waarnemingen. De winter is natuurlijk een afschuwelijke periode verder. Er zit niet heel veel anders op dan genieten van de waarnemingen van afgelopen jaar en plannen maken over wat ik aan het eind van het jaar op de nieuwe kaart wil kunnen zetten. Zo maak ik in januari al een soort van wensenagenda en plan ik wat ‘excursie’-data in. Zo staan voor komend jaar onder meer beekprik, kruisbladgentiaan, boommarter en een nieuwe zoektocht naar bronslibel op het verlanglijstje. 
 

Ik weet natuurlijk dat het in de praktijk altijd anders loopt. De onverwachte ontmoetingen zijn zelfs vaak het mooist, maar ik houd ervan om een beetje ‘voor te pretten’. Deze maand maakte ik dus deze digitale kaart. Ik vergeleek mijn kaart toen eens met die ik de afgelopen 5 jaar heb gemaakt. Wat me dan het meest opviel is dat mijn interesse nog steeds verbreedt en verdiept. Steeds meer soortgroepen kregen door de jaren heen mijn interesse, op de bekendere groepen word ik scherper en fanatieker.
 

Net als velen van jullie begon ik als vogelaartje. Een jaar of 8 was ik toen ik een eerste verrekijker had. Een jaar of 11 was ik, toen ik met mijn ouders af en toe naar de Oostvaardersplassen ging, kleine- en grote zilverreigers had je daar toen… en baardmannetjes en blauwborsten en een grauwe franjepoot. Waanzinnig. Ik stond vroeg op om naar baltsende kemphanen bij Zalk te kijken. Adembenemend. Bij mijn eerste twitch was ik een jaar of 18. Een kleine trap toen ik als student het weekend bij mijn ouders in Zeeland doorbracht. Ik keek vol verbazing naar tientallen vogelaars die druk naar elkaar schreeuwden en wezen en in auto’s sprongen en in een colonne naar een paar weilanden verderop reden toen de vogel opvloog en een paar honderd meter verderop neerstreek. Twitchen deed ik sindsdien wel regelmatig, maar nooit echt fanatiek. 

 

Een jaar of vijftien geleden begon ik aan Libellen. Toen was ik pas echt verkocht. Dit was de brug naar insecten en het is nog altijd mijn favoriete groep. Al snel volgden sprinkhanen en vlinders. Inmiddels vind ik alle insecten boeiend. Van insecten kwam ik op planten. Eerst instrumenteel, enige kennis van planten helpt om insecten op naam te brengen, maar al snel begon ik het heel erg boeiend te vinden. Daarna heb ik de sieralgen ontdekt… waarom doen zo weinig mensen dat? Dat is geweldig! Je legt een druppel water van een monster dat je ergens hebt genomen onder een microscoop en het is opeens alsof je aan het duiken of snorkelen bent: algen, beerdiertjes, pantoffeldiertjes, ongelooflijk!

 

Waarneming.nl, Observadion.org en ObsIdentify hebben mij - naast mijn vijf meter natuurboeken - enorm geholpen bij mijn soortenkennis. Er is vaak kritiek op onzinnige determinaties, rare conclusies van ObsIdentify die gevolgd worden etc. Ik ben daar wat milder over. Ik vind het niet valsspelen, vroeger had je een maatje of docent die je vertelde hoe een soort heet. Nu doet je telefoon dat. Daarbij worden fouten gemaakt, maar zowel het programma als ik zelf worden er beter in. Rond 2006 werden Weia en Johan zonder twijfel gek van mijn libellenwaarnemingen. Ik heb wel eens een heidelibel voor vroege glazenmaker uitgescholden en veel andere fouten gemaakt. Tien jaar later was ik zelf libellenadmin. Tegenwoordig moeten Wil Leurs met sieralgen en Niels Eimers met planten ook zonder twijfel regelmatig zuchten van een waarneming van mij, ik zal het nooit tot admin van die groepen schoppen, maar ook die groepen gaan langzaamaan beter. Ik verwonder me alleen maar meer en meer over alles wat om mij heen leeft en aan het groeiende aantal waarnemingen zie je dat dat voor veel mensen geldt.

 

Een van de leuke dingen aan veel soortgroepen doen, is dat je ook nog eens wat nieuws ontdekt voor de regio of zeldzame soorten in je tuin. Zo had ik deze prachtige goudwesp, Chrysis fulgida in de tuin en de zeer zeldzame wesp, Argogorytes fargeii 100 meter verderop.

 

Een bijkomend voordeel van verzamelen en combineren van soortgroepen is dat je veel meer omgevingsbewust wordt. Ik had een bijensoort, klokjesdikpoot, in de tuin. Na in het bijenboek te lezen zie ik dat er ook een kattenstaartdikpoot, een ogentroostdikpoot en klaverdikpoot bestaan. Als je eenmaal weet welke planten dat zijn en hoe dikpootbijen er uit zien, is dat niet moeilijk meer.

 

Beste mensen, een prachtig 2021 gewenst. Hopelijk met meer sociale mogelijkheden en gezondheid voor veel mensen. De lente komt alweer in zicht! Volgende maand alweer wat zweefvliegen. Op een mooie dag vlinders of bijen. Dit is een goede tijd voor plannen maken! Of voor het aanschaffen van een microscoop en thuis bij de kachel onderwaterleven bekijken. Maak er wat moois van en geniet van al het prachtigs om ons heen! 
 

Op reis met Waarneming.nl 

Zoals u zult begrijpen zijn ook wij (wederom) genoodzaakt onze groepsexcursies voorlopig op te schorten. Maar uitstel is uiteraard geen afstel, want zo gauw er betere tijden aanbreken, gaan we uiteraard weer met u de natuur in. We zullen u middels deze nieuwsbrief dan ook weer op de hoogte brengen van het aanbod, waarvan de eerste data inmiddels al op onze site staan (www.birdingholland.nl).

Mocht u echter toch graag een dag met een lokale gids willen vogels kijken, dan bieden we voor zo lang de beperkingen duren en voor zo lang de beperkingen het toelaten wel (speciaal geprijsde) privé-excursies aan. Heeft u soorten die u graag wilt zien/fotograferen? Heeft u een gebied dat u graag beter wilt leren kennen? Wilt u een dag lekker fanatiek vogelen om zo veel mogelijk soorten te zien? Lever uw wens bij ons in en wij gaan er alles aan doen om u minstens een dag lang op een verantwoorde manier de coronaperikelen te laten vergeten!

Hopelijk tot snel en let goed op uzelf en uw naasten!
 

ijsgors, strandleeuwerik en ruigpootbuizerd - Foto: Martijn Bot
Facebook
Twitter
Forum
Email
FAQ
Wil je meer weten over Waarneming.nl en hoe het invoeren van een waarneming werkt? Lees dan onze snelstart gids. 

Alle vorige nieuwsbrieven vind je via deze link: Oude nieuwsbrieven lezen
Copyright ©

Uitschrijven van deze nieuwsbrief
Aanpassen van uw gegevens